slideslide

Referenciák

UNIQUEBUDAPEST A SZIGETEN!

Idén először többféle programmal indultunk a 2012-es Sziget Fesztiválon augusztus 5-13 között! Napi két fx túrát indítottunk, valamint a Szigeten és a városban is tartottunk kincskeresést: Sziget Code és Budapest Code néven! Az utóbbi- állandó programunk- különösen nagy sikert aratott a bukkantyúval és a "cipőpróbával".
 
Két video:
Budapest Code a NAPLÓBAN:  
 

Sziget Code a magyar MTV music television műsorán: http://www.youtube.com/watch?v=4InHtTxPg4E&feature=player_embedded&noredirect=1

 

Eklektikus rugalmasság
Szecesszió, eklektika, kultúra városnéző túra
– OCTOGON architecture&design magazin 2012/6, Kadlót Nikolett

Időutazás a századfordulóra – ez is lehetne a mottója a Unique Budapest legközkedveltebb tematikus városi túrájának. Szecesszió, eklektika, kultúra – e három fogalom alkotja a rendezőelvet, e köré szerveződnek a fővárosban kalandozással töltött három tartalmas óra állomásai. E három szóhoz még egyet hozzátennék: rugalmasság. Ugyanis ez a szó tudná legjobban jellemezni a Unique Budapest csapatának tevékenységét és működési filozófiáját. A tematikus városi túráiról ismert szervezet ugyanis akár két embert is körbekalauzol Budapesten. Bármikor túrára készen, több nyelvvel és túraútvonallal a zsebükben várják azokat, akik Budapesttel töltenének el pár hangulatos és tartalmas órát.


Az eklektikus stílusról, vagy a szecesszióról, mint életérzésről, komplex művészeti áramlatról, világképről már aligha lehetne újabb bőrt lehúzni, esetleg újat mondani, ugyanakkor nem lehet eleget beszélni róla, eleget tanulni vagy meríteni tanulságaiból, összetettségéből és szépségéből. Éppen ezt a komplexitást veszi alapul az említett túra, amely egy interaktív történelem és művészettörténet órához hasonlóan vezeti körbe az érdeklődőket a főváros nevezetes vagy kevéssé ismert, mégis emblematikus helyszínein. A Honvéd utcai Magyar Szecesszió Házából indulunk, itt megalapozódnak ismereteink a szecesszióról, s annak összművészeti jellegéről. Lelkes túravezetőnk rögtön a Szabadság térre vezet minket, a környező épületek részleteit, titkait fürkészve arra is fény derül, hogy egykor itt állt a II. József utasítására építtetett Neugebäude épülete, amelyet 1786-ban kezdtek el építeni. A négyszög alakú, erődre emlékeztető épület pontos funkcióját rejtély fedte, az épület később börtönként is működött, s ennek falánál végezték ki Batthyány Lajost is, az örökmécses most az egykori épület északkeleti sarkánál áll, végül 1897-ben bontották el, s helyén Palóczy Antal tervei szerint rendezték a Szabadság teret. Innen a kerületben fellelhető szecessziós épületek egyik legszebbje, a Walkó-ház, majd a szecessziós és eklektikus építészet egy-egy impozáns hazai remeke vár minket: a Magyar Királyi Postatakarékpénztár Lechner Ödön és Baumgarten Sándor által tervezett, Hold utcai épületén eddig észre nem vett, szorgoskodó méheket fedezünk fel; a kor legfoglalkoztatottabb építésze, Alpár Ignác által jegyzett Magyar Nemzeti Bankon pedig a foglalkozásokat megjelenítő épületdíszeket tanulmányozzuk alaposabban.


Utunk a Belváros új Fő utcáján vezet tovább az Erzsébet térre, s miközben szinte valamennyi épület a millenniumról mesél, eljutunk a Bazilikáig, s mindent megtudhatunk a 96 méter magas épület építkezésének viszontagságairól. A Szervita térre érve a máig kalandozik az ismeretterjesztés, s a környéken épülő vagy tervezett házak jövőjét latolgatjuk – szó esik a Zeppelinről éppúgy, mint Zaha Hadidról és „üvegcsigájának” terveiről. A Szervita téren elidőzünk a költői szépségű Török-bankház előtt, amely észrevétlenül olvad szomszédjai sorába, s csendesen hallgat, pedig Róth Miksa által tervezett muránói üvegmozaikja (Hungária megdicsőülése), s hatalmas üvegablakai tudnának mesélni, ugyanez a helyzet a nem messze álló, Weiler Árpádnak köszönhetően nemrég felújított Rózsavölgyi Szalonnal is.


A szürke felhők alatt, a csöpörgő esőben jól tartjuk magunkat: s folytatva a tematikus állomások sorát, stílszerűen a millenneumi kisföldalattival utazunk az Andrássy útra, szemügyre vesszük a témából kihagyhatatlan Operaházat, s a vele szemben jobb sorsát remélő/váró Balettintézetet. Bekukkantunk a Mai Manó Házba is, s végül a Párisi Nagy Áruház galériáján összegzünk, a Zsolnay kerámiák és antik bútorok között sétálva próbáljuk rekonstruálni a délelőttöt – jelen írás sem nyugtázza valamennyi állomást –, amely arra biztosan rámutatott, hogy lehet valaki tősgyökeres budapesti vagy itt lakó vidéki: a városról sosem lehet mindent megtudni. Az idő nemcsak az épületeket teszi próbára, koptatja meg, hanem minket is. Ismereteink, s tudásunk felelevenítése mindig jól jön, kiváltképp, ha mindezt játékos, személyes, interaktív módon tehetjük meg. Nemcsak unikális élményben lehetett részünk, hanem (újra) beavatottak lettünk, egy időre ismét bennfentesek a saját fővárosunkban. Reméljük, legközelebb további csodás épületekkel bővítve, esetleg más kerületeket is bevonva tapasztalhatjuk meg ezt a sokszínű rugalmasságot.

-káen-

 

2012. 05. 02. We love Budapest- Kulturizmus Nap

2012. május 5-én megtapasztalhatjuk majd, hogy milyen az, ha az igazán cool városnéző túrák szervezői összefognak, hogy bemutassák nekünk Budapestet! A Unique Budapest, a Budapest Scenes, a Budapest Underguide, illetve az Imagine Budapest csapatai egyesítették erőiket, hogy már az idegenvezetés kifejezéssel is végképp leszámoljanak.. A megközelítés ugyanis, amit ők képviselnek legkevésbé sem idegenként tárja elénk a főváros szépségeit. Na meg furcsaságait, apró részleteit, egykori és jelenlegi lakóinak világát, sőt akár a helyiek által is csak felszínesen ismert titkait .
Egységben sokszínben
 
A túrák tematikusak - klasszikus sétáktól egészen a bűnügyi helyszínek felderítéséig
terjed a skála – így nagyjából be tudjuk lőni mire vállalkozzunk attól függően, hogy Budapest mely szelete érdekel minket. Így lesz ez az unió, azaz a Kulturista Budapesti Alternatív Városfelfedezők Egyesületének közös napján is. 2012. május 5-én 15:00 órai kezdettel  négy séta indul, melyek mindegyike körülbelül két órás lesz: budapesti városfelfedezés gyerekeknek (magyarul és angolul); Azt beszélik a városban… - bűnügyi történetek, pletykák Budapesten; Századfordulós villák, paloták (magyarul és angolul); illetve Hidak városa címmel.
 

 

Uniquebudapest Túra vakoknak az Idegenvezetők Világnapján
2012.02.15. 13:37 | Turizmus Panoráma Bulletin
Február 25-26-án, az Idegenvezetők Világnapján a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Uniquebudapest ismét meghirdeti a vakoknak szóló rendhagyó városnéző túráját. Ez évben külön szerveznek túrákat a felnőtteknek és a gyerekeknek.
 
A Belváros azon részét mutatják be, amely a XVII.sz.-i akkor még várfallal körülvett Pest városát jelentette. Bringóhintós városnézés alkalmával megismerkednek a résztvevők a XVII.sz. Pest városának történeteivel a Vigadó térről indulva, ahol a budai panorámában lehet „gyönyörködni” kezeinkkel. Majd halhatnak néhány érdekes történetet, és megtudhatják, hogy hol volt régen a város egyik bejárata. A Deák tér irányába haladva tapasztalják a  Dunaköveket, majd megismerkednek József Nádor munkásságával, és a Szabadság tér fele veszik az irányt az Új Főutcán. A Magyar Szecesszió Házában fejeződik be programunkat, ahol megismerkedhetnek a szecesszió stílusjegyeivel, formavilágával. 
A gyerekeknek szóló túrán a résztvevők megtudják, hogyan és miért került az utcára egy hatalmas lábnyom, hogy hol rejtenek GPS koordinátákat az utak. A túrát a Vörösmarty téren a régi város másik kapujánál a Váci kapunál fejezik be, miután egy nagyon izgalmas kitérőt tettek az illatok világába, ahová Zólyomi Zsolt parfümőr kalauzolja a társaságot. 
 

 

Bárkay Tamás| Népszabadság| 2011. március 5. 
Történelem őrülteknek, gyalog. Alternatív túrák tucatjait kínálják a fővárosi kultúrhelyszínelők

A karácsonyi ünnepkör lokális kulturális vonatkozásait kivesézték nekünk, sőt Liszt Ferenc budapesti hagyatékával is alaposan megismertettek bennünket, de még mindig csak a jéghegy csúcsának a legtetejének a csücskéig jutottunk: a fővárosban megannyi, érdekesebbnél érdekesebb kult-túrát szerveznek a fegyelmezetten fizető turistáknak. Ezekből válogattunk.

Ezek a séták azokat célozzák, akik már unásig ismerik a Halászbástya–Hősök tere vonalat
A Halászbástya–Bazilika–Hősök tere viszonylatokat bejárni természetesen továbbra is kötelező gyakorlat, de egyre több hozzánk érkező e nemes kulisszák mögé is szívesen benézne. A lehetőség immár megvan, több cég kifejezetten azokra a turistákra kalibrálja kínálatát, akik a megszokottnál mélyebbre és másképp merülnének el a budapesti építészet-, művészetés várostörténetbe, általában véve a hely kultúrhistóriájába.

Az egyik ilyen vállalkozás a UniqueBudapest, amelynek, mint a társaság ügyvezetőjétől, Hajdu Lászlótól megtudtuk, legnépszerűbb ajánlata most a Szecesszió, eklektika, kultúra című interaktív cserkelés. A csoportokat a Honvéd utcai Magyar Szeceszszió Házából indítják útjukra, (egyebek mellett) megmutatják és megmagyarázzák nekik a Szabadság teret, a Lechner-féle Posta-takarékpénztárat, a Hold utcai csarnokot, az Oktogon palotáit, a Párisi nagyáruházat és abban a Lotz-freskókat, a Nagymező utcát és abban a Mai Manó Házat, végül pedig a pillanatnyilag galambtanyaként működő Balettintézetet és az Operaházat. A kettes számú favorit a Villák, paloták című csomag, az Andrássy út legszebb palazzóival, a Kogart 1-gyel és 2-vel, az Epreskerttel és a szomszédos Jókai–Feszty-villával. A hármas számú A zsidó negyed titkai c. opció, mindenekelőtt a három pesti zsinagóga (Dohány utca, Rumbach Sebestyén utca, Kazinczy utca), a Klauzál tér, a Dob utca, a Király utca történetének, egykori és mai kincseinek bemutatásával, mint amilyen például a Kádár étkezde, a Fröhlich cukrászda és a Klauzál téri kóser borszaküzlet. Kedvelt kirándulás

A belváros kincsei című is, a Klotild-paloták, a Szervita tér, a Váci utca és a Vörösmarty tér város- és kultúrtörténeti vonatkozásaival és olyan extrákkal, mint a kontinens egyetlen működő szecessziós virágüzletében, a Váci utcai Philanthiában, valamint egynémely körgangos házakban tett látogatás. A túravezetők kitérnek a környék füstbe menni látszó építészeti terveire is, tehát szó esik a Szervita téren nem épülő Buborékházról és a Kempinski szálló mellé álmodott Zeppelin-házról. Végül pedig ott van A retrokorszak címen kínált helyszínelés egy belvárosi retrobutikkal, az Astoria hangulatos, közép-Kádár kori aluljárójával, a megboldogult Úttörő Áruházzal, a Tisza cipőbolttal, a Szimpla néven ismert romkocsmával, az Elektrotechnikai Múzeum pazar neongyűjteményével és a legretróbb retróval, tehát a budapesti metróval, amely Budapest legattraktívabb retroskanzenjébe viszi az utazót: a Moszkva térre.